Ses ve Renkle Terapi
Fizik yasalarına göre evrendeki herşey bir titreşime, yani frekansa sahiptir ve frekansı aynı olan varlıklar birbiri ile rezonansa girerler. Sesi kuvvetli bir opera sanatçısının cam bir bardağı kırdığı videoları hepimiz görmüşüzdür. Fizik yasalarına göre bir insan sesinin bunu başarması imkansız olsa da bu durum bardağın frekansının, gelen sesin frekansı ile rezonansa girip titreşmeye başlamasından kaynaklanır. (Bu tarz videolarda bardağın kırılmasının sebebi opera sanatçısının sesi değil, bardağın alt kısmından bardağa uygulanan, bardağın frekansıyla rezonansa girebilecek bir frekanstır.)
Bu fizik kuralından yararlanılan "ses terapisi", insan bedenine çeşitli frekanslar uygulayarak iyileştirmeler sağlamayı amaçlayan bir alternatif tıp yöntemidir.
Yaygın kullanılan bir ses terapi yöntemi ise "Binaural Meditasyon"dur. Bu yöntemde her iki kulaktan birbirine yakın iki farklı frekans dinletilir. Örneğin birinden 900 hertz, diğerinden de 930 hertz dinletilir. Beyin ise aradaki bu farkı kapatmak için 930 hertze ulaşmaya çalışır. Bu yöntem çeşitli tedavi amaçları için uzmanlar tarafından kullanılmaktadır. Kişinin bir uzman gözetimi olmadan bilinçsizce uygulamaya çalışması olumsuz sonuçlar da doğurabilir.
Seslerin olduğu gibi renklerin de dalga boyu, frekansı ve miktarı vardır. İnsan gözünün algılayabildiği tüm renkler, görünür ışık spektrumuna düşer ve gökkuşağı renkleri meydana gelir. Her rengin sahip olduğu bir elektromanyetik frekansı vardır.
Seslerden farklı olarak; aynı anda maruz kaldığımız birden fazla rengi ayrı ayrı ayırt edebilmemiz söz konusu değildir. İnsan kulağı birden fazla sesi ayrı ayrı duyup değerlendirebilirken renklerin ancak kombinasyonunu algılayabilir.
Ses frekanslarının üzerimizde etkisi olduğu gibi renk frekanslarının da çeşitli etkileri vardır. Kromoterapi adı verilen alternatif tıp yöntemiyle renklerin frekansı kullanılarak fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal yönden tedavi etmek amaçlanır.
Her rengin insanlar üzerinde farklı etkisi vardır. Bu etkiler olumlu olabilirken bazı durumlarda olumsuz da olabilir.
Sıcak renkler tipik olarak çeşitli uyarıcı duyguları harekete geçirirken, soğuk renkler sakinleştirir. Beyaz, bej gibi nötr renkler de genellikle rahatlatıcı etkilere sahipken bu renklere fazla maruz kalmak kişiyi tembelleştirip uyuşuk bir hale sokabilir. Renklerin şifası, doğu tıbbında çakraları ve enerji merkezlerini dengelemekte kullanılmaktadır.
Bir araştırmaya göre; sıcak renkler kan basıncını yükseltir, soğuk renkler düşürür. Örneğin sıcak bir renk olan kırmızı, uyarıcı etkiye sahiptir. Kırmızı renk kanı çağrıştırdığı için acılı, üzücü bir etki bırakabilir. Ateş, aşk, güç, enerji samimiyet ve agresifliği simgeler.
Özgürlük, düzen, barış gibi duyguları çağrıştıran soğuk renkler dinlendirip huzur veren renklerdir. Bu renklere fazla maruz kalma durumu ise depresif, üzüntülü, kasvetli bir his uyandırabilir; tembelliğe, aşırı duygusallığa ve hayalperestliğe neden olabilir.
Yazar: Mert Gültekin
kaynakça
https://www.doktortakvimi.com/blog/kromoterapi
https://www.diyetz.com/kromoterapi-renk-terapisi-nedir/
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Renk